בריאות

תה אולונג

אולונג (דרקון שחור)

זהו תה סיני מפורסם מאוד ומבוקש מאוד, הוא מיוצר בכמויות גדולות עם הבדלים גדולים באיכות ובסגנונות.
אחד הסוגים הטובים של האולונג הוא ה- Tie Guan Yin (אלת הברזל, או יש שמיחסים את השם לאלת הרחמים הסינית).
התה גדל במחוז אנסי (Anxi) שבפרובינציית פוג׳יאן (Fujian). 

השם אולונג טיה גואן יין

השם נקשר לשתי אגדות. האחת על חקלאי במחוז אנסי שעבר ליד מקדש גואנגין (Guan Yin) שהיה מוזנח, ולקח על עצמו לסדר אותו. בתמורה, Guan Yin בא אליו בחלום והוביל אותו למצוא צמח תה במערה שמאחורי המקדש.
והשניה על מלומד שגילה בטעות את צמח התה מתחת לסלע גואנין. הביא את הצמח לביתו לגידול. כשביקר את קיסר צ'יאנלונג בשנה השישית למלכותו, הוא הציע את התה כמתנה מכפר הולדתו. הקיסר התרשם כל כך שהוא שאל על מקורו. מכיוון שהתה התגלה מתחת לסלע גואנין, הוא החליט לקרוא לו תה גואנין

תהליך

האולונג טיה גואן יין  עובר תהליך של קטיף, קמילה, קרור, טלטול, חימצון, גלגול, יבוש, קלייה מעודנת. אך ישנם סגנונות שונים של אולונג:
הטיה גואן יין, עובר חמצון ארוך יותר בטמפרטורת חדר. לעומת הפרש אולונג שעובר תהליך חימצון קצר יותר. זאת הסיבה שהטיה גואן יין נוטה לקבל ארומה פרחונית ועשירה יותר בהשוואה לפרש אולונג שהוא בעל מרקם העבה יותר וקרוב יותר לתה הירוק. 

השפעה

תה אולונג מגיע מצמח הקמליה סיננסיס אך הוא שונה מצורות התה האחרות כמו תה ירוק ותה שחור, מכיוון שהוא עובר תהליך עיבוד שונה. עלי תה ירוק אינם מותססים ואילו עלי תה שחור מותססים לחלוטין. לעומת זאת עלי תה אולונג מותססים חלקית.
המאפיינים השונים כמו צבע וארומה של תה הם בהתאם למידת התסיסה. זה מוביל גם לשינויים בהרכב הכימי שלו.
חשוב לציין לגבי תה אולונג שמכיוון שהתסיסה ורמת החמצון שלו נמצאים באמצע הדרך בין תה ירוק לתה שחור, יש לו יתרונות של שתי צורות התה, והוא עשיר במינרלים וויטמינים.
העלים של צמח קמליה סיננסיס מכילים אנזימים מסוימים המייצרים תגובה כימית המכונה חמצון. תהליך זה הופך את העלים בהדרגה לצבע כהה יותר. תה שחור מתקבל מחמצון מוחלט של עלים אלה. עם זאת, עלי תה אולונג יכולים להיות בעלי צבעים שונים לאחר העיבוד בהתבסס על רמות החמצון השונות. הם יכולים להיות ירקרקים או מעט חומים. תהליך חמצון חלקי זה מייצר חומרים מזינים רבים בתה אולונג. לדוגמא: פלואורידים, מנגן, אשלגן, נתרן, מגנזיום וקפאין. מלבד זאת, תה האולונג עשיר ביותר גם בנוגדי חמצון ופוליפנולים. הפוליפנולים הנמצאים בכמות רבה יותר הם תא-פלאבינים, ת'רוביגינים ו- EGCG. פוליפנולים אלה אחראים ליתרונות עצומים בתה אולונג. יש בו גם תאנין, חומצת אמינו אשר ידוע כי היא יוצרת השפעה מרגיעה.

אחד מהמחקרים המקיפים ביותר על ההשפעות של תה האולונג נערך על ידי האגודה האמריקאית לסוכרת מסוג 2. האגודה חקרה את ההשפעה של תה אולונג על רמות הגלוקוז. המחקר קבע בבירור כי תה אולונג ממלא תפקיד מרכזי בשליטה על רמות הסוכר בדם ומכאן שהוא מוכיח עצמו שימושי עבור חולי סוכרת. מכאן שתה אולונג מומלץ כאלמנט חשוב בתזונה עבורם.

מלבד היתרונות של תה אולונג בשליטה על רמות הסוכר בדם, יש לו השפעה עצומה נוספת על בעיות של השמנת יתר. מכאן שהיתרונות של תה אולונג קשורים גם ליכולות שריפת השומנים וליכולתו לשלוט וברמות הכולסטרול.

יש לציין שהתה איננו מרפא או מחליף טיפול רפואי, לחולי סוכרת מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.