ברוכים הבאים לעולם שלנו ברוכים הבאים לעולם שלנו
ברוכים הבאים לעולם שלנו

להתחיל לצעוד בדרך התה...

איך אתם אוהבים את כוס התה שלכם? מסתבר שישראלי ממוצע שותה שתי כוסות תה ביום... אבל זה רק הממוצע, רוב הישראלים שאני מכירה (ובטח גם אתם) מעדיפים לשתות... ניחשתם נכון - קפה. שזה כבר מגיע בישראל לשתיית תה אז לוגמים אותו "רק כשחולים", או עם לימון, או נענע או עם המון המון סוכר. לא שזה רע - לכל אחד יש את "כוס התה" שלו אבל תתפלאו לגלות שתה אמיתי וטהור תה זו חוויה אחרת לחלוטין - שמגיעה נקייה מסוכרים ותוספות, ויש בה בריאות, איזון, נחת רוח ועונג שקשה להסביר בלי לנסות בבית.

אני דווקא תמיד העדפתי תה. בזיכרונות הילדות המוקדמים שלי תה נקשר עם הנחת והשובע של סיום ארוחות ליל שישי. כשסוף סוף היינו מגיעים לקינוח שאנחנו הילדים רק חכינו לו (אחרי הסלטים, המרק עוף שהוכרחנו לאכול ממנו והמנה העיקרית עם כל התוספות) תמיד התלוותה אליו "קופסת התה הקסומה", ככה קראנו לה. קופסת עץ שבתוכה היו מונחים סוגים שונים של תיונים, מהארץ ומחו"ל, וכל אחד מאתנו היה בוחר לו "תיון" שהכי התאים לו באותו רגע. אני אהבתי לשתות תה שחור עם מנטה שהלך מעולה עם כל קינוח מתוק. אבל, למרות הזיכרון הנוסטלגי הזה - ברור לי שאז עוד לא הבנתי מה זה תה באמת, ומה זאת "חוויית תה אמיתית".

תמונה של ספל עם תה תמונה של ספל עם תה

מהי חוויית תה אמיתית?

את "חווית התה האמתית" הראשונה שלי חוויתי רק כשהייתי בת 25. עד אז שתיתי אלפי כוסות תה, בטח בעשרות טעמים וצורות שונות -אבל לא זכיתי "לחוויית תה אמתית". איך יודעים שעברתם "חוויית תה אמתית"? קשה להסביר- אבל אני אנסה: זה קורה ברגע שלגמתם תה טהור, באיכות מעולה, באווירה מיטיבה ואנרגיה נכונה, ואחרי זה לעולם לא תחזרו לשתות תה כמו פעם. מהרבה בחינות אני משווה את זה להתאהבות ראשונה, אבל לא עם פרפרים בבטן אלא עם תחושה שהכל מתחבר בדיוק למקום הנכון עם כל לגימה. אז איך ואיפה זה קרה לי? איפה אם לא במולדת התה- סין? אני חושבת שעד הגעתי לסין חשבתי שתה מגיע רק בתיונים מאיכות בינונית ומטה, וזה גם המבחר שנתקלתי בו בארץ. אם הייתי רוצה חליטה איכותית היא בדרך כלל הייתה מבוססת על נענע ולואיזה שקטפתי מהעציץ במרפסת ולא על צמח התה. וכן יש צמח כזה, קוראים לו קמליה סיננסיס והוא התגלה בסין כבר במאה התשיעית לפני הספירה והסתבר כצמח שאפשר לחלוט במים רותחים ויש לו סגולות מרפא. פלא שמצאתי לראשונה רק בסין תה איכותי ואמתי????

אז חווית התה הראשונה שלי הייתה הרמונית ומענגת, והתרחשה בבית תה בעיר קונימינג במחוז יונאן שבסין. האמת שזו עובדה מעניינת בפני עצמה, כי יונאן שבדרום סין נחשבת למקום בו התגלה צמח התה לראשונה בעולם. טיילתי בסין ב 2005 (סין נראתה אחרת אז- מאז צמחה והשתנתה מאד) והגענו (אני ושותפי לטיול) לעיר היפה קונימינג בסיומו של טרק מתיש. הבגדים שלנו היו מלאים בבוץ והתיקים על הגב היו כבדים, והסתובבנו בין אכסניות שונות בעיר בניסיון למצוא מקום ללון בו. בדרך התעייפתי נורא ופשוט נגמר לי הכוח, אמרתי לשותף לטיול שאני חייבת רגע לשבת ולנשום. ואז כמו באיזה סיפור אגדות בהמשך הרחוב מצאנו בקתה קטנה שהשקיפה על אגם מלא בפרחי לוטוס ורודים, נכנסנו אליה, לא ידענו שנכנסו ל"בית תה" סיני אמיתי. זה היה מחזה מרהיב: סביב שולחנות עץ קטנים ישבו נשים וגברים, הביטו בשמש השוקעת ובאור הוורוד - כתום המשתקף על האגם שוחחו ולגמו... תה. התיישבנו בקצה הבקתה והזמנו, בלי להבין או לקרוא סינית, שתי כוסות תה. לכוסות החרסינה הסינית שלנו נמזג נוזל ירקרק בהיר, שבהתחלה היה נראה לי מוזר, זה לא היה צבע התה השחור שהכרתי מהבית. אחרי ההפתעה הראשונית, רחרחתי סביב הכוס, אהבתי את הריח והרשתי לעצמי לקחת לגימה קטנה וזהירה. הטעם היה מופלא. וזה היה יותר מהטעם בפני עצמו, היה משהו באוויר, באנרגיה ובריח שהשתלבו באופן כל כך מופלא שנפתחו לי כל הצ'אקרות. באותו הזמן - ברגע הקסום הזה - שבו לגימת התה הטהור הופכת לרגע של נחת רוח, לעונג שליו וכל כך מדויק, אני קוראת "חווית תה אמיתית" וזה הרגע שבו הבנתי שאני רוצה רק לחוות את הדבר הזה שוב ושוב ושוב. במילה אחת: התאהבתי

תמונה של ספל עם תה תמונה של ספל עם תה

ברוכים הבאים לעולם של תה

וזהו, מאז השתנתו חיי, נו טוב הגזמתי - אבל בטח ובטח השתנתה כל התפיסה שלי על תה, ואת החוויה הזו, הרגע הזה עם התה האיכותי והעדין הזה (מסתבר שזה היה תה לבן - התה הכי מענג לטעמי) אני משתדלת לשחזר בכל הזדמנות. ואיך עושים את זה? קודם כל שותים תה איכותי אמיתי, ומכינים את כוס התה שלכם נכון. זוכרים את הקפה שהזכרתי בתחילת הבלוג?? נכון שיש קפה שהוא פשוט להקיא ויש נספרסו שהוא בעיני מומחי הקפה (בן זוגי למשל) דוגמא לשלמות? אותו דבר (רק עוצמתי יותר) בתה. תה איכותי אמיתי נקטף בזמן הנכון (אביב או סתיו) ובאופן ידני. זו ממש עבודת יד, לא פחות. תה איכותי אמיתי, נארז נכון ,הוא מזן אחיד, הוא עלים המונחים בעדינות בקופסאות יפות ולא עלים החנוקים בתיון נייר. תה איכותי אמיתי מגיע בדרך כלל מסין, ומאזורים ספציפיים בסין (אגב התה האיכותי ונדיר ביותר מגיע מפסגות גבוהות בסין) שם מתמחים בגידול תה. אם אתם מגידים את עצמכם אוהבי תה, או מתעניינים בתה - אני מציעה לכם לנסות תה אמיתי, ולהכין אותו נכון.

אז לפני שאתם רצים לקנות כרטיס טיסה לסין כדי להתנסות בחוויית תה אמיתי - אני כאן כדי לעשות לכם חיים יותר פשוטים (ולחסוך לכם טיסה ארוכה) ולהדריך אתכם איך, כאן בארץ, אפשר לייצר לעצמכם חווית תה אמיתית ומענגת. רוצים גם אתם להתאהב בתה? הבלוג הזה הוא הצעד הראשון - יחד נתחיל לשרטט את דרך התה שלכם. כאן נלמד על תה, על ההיסטוריה, התרבות והאומנות שהוא אוצר בתוכו (ותתפלאו יש לא מעט היסטוריה אומנות ותרבות כלל עולמים שקשורה בתה - זה הצמח עם הכי הרבה היסטוריה בעולם, לעניות ידעתי), איפה אפשר להשיג בארץ תה איכותי וטהור, איך מכינים את כוס התה המושלמת, איך ולכמה זמן מאחסנים תה, ואיזה סוגי תה יש (רמז: המון אבל אם אתם בקטע האיכותי באמת יש כמה סוגי תה מרכזיים) והכי חשוב: איזה תה הכי מתאים לכם ואיך שותים אותו ברחבי העולם

אז מוכנים לצעוד איתי בדרך התה? אני כבר התחלתי, קחו רגע של נחת רוח ותצטרפו לחוויה המרהיבה הזו.